Reprezentativní publikace přibližuje osudy českých důstojníků v bojích z let 1848-1849

Reprezentativní publikace přibližuje osudy českých důstojníků v bojích z let 1848-1849

10. 08. 2018

K letošnímu kulatému výročí revolučních válek 1848-1849 vydal Vojenský historický ústav Praha / Ministerstvo obrany České republiky společně s nakladatelstvím Academia reprezentativní publikaci nazvanou S Bohem za císaře a vlasť! Podtitul objemné knihy o 550 stranách textu a 600 vyobrazení výstižně charakterizuje její obsah a zní: Čeští důstojníci ve válkách let 1848-1849.

 

K našim vojenským dějinám se váže celá řada osmičkových výročí. Vedle poměrně známých letopočtů z 20. století, jako 1918, 1938, 1948 či 1968 můžeme přiřadit i starší data jako například 1618 (druhá pražská defenestrace a počátek třicetileté války), 1648 (konec třicetileté války) a také 1848.

Posledně uvedený letopočet s sebou přinesl vlnu revolucí, které postupně zachvátily většinu Evropy, naše území nevyjímaje, a leckde přerostly v krvavé revoluční války (podrobněji viz zde). Jakou roli v těchto konfliktech sehráli vojáci a důstojníci z českých zemí, přibližuje na výběru životních osudů konkrétních osob představovaná publikace.

Vojenský historický ústav Praha ji vydal ve spolupráci s Ministerstvem obrany České republiky a nakladatelstvím Academia a většinu tvůrčího týmu tvořili zaměstnanci VHÚ Praha. Jako hlavní autoři jsou uvedeni Milan Hlavačka, Zdeněk Munzar a Zdeněk Vašek.

Celobarevná kniha formátu A4 má více než 550 stran a text doplňuje více než 600 ilustrací a fotografií, z nichž většina pochází ze sbírek VHÚ Praha. Na zadní straně desek je přichycen mírně zmenšený reprint několika listů dobových map, které k přípravě publikace poskytl Historický ústav Akademie věd a které umožní čtenáři lepší orientaci na italském i uherském bojišti revolučních válek.

Autory úvodních slov jsou potomci osobností, s nimiž se lze v textu knihy seznámit – pan Zdeněk Sternberg a pan František Schlik, zástupci významných českých šlechtických rodů.

První kapitola publikace se věnuje souhrnnému představení revolucí roku 1848 a jejich dopadu na naši společnost. Jejím autorem je odborník na slovo vzatý, profesor Milan Hlavačka. Ve struktuře publikace následují dvě rozsáhlejší kapitoly věnované shrnutí válečných událostí na italském a na uherském bojišti. Další kapitoly blíže představující dvě výjimečné osobnosti našeho vojenství 19. století – celosvětově věhlasného maršála Josefa Václava hraběte Radeckého z Radče a maršála Alfréda Kandida knížete Windischgrätze.

Na dalších řádcích jim sekundují osobnosti generála jezdectva Františka Jindřicha hraběte Schlika a maršála Edmunda knížete Schwarzenberga. Poslední kapitola představuje dalších 31 důstojníků, kteří se více či méně zapsali do naší válečné historie a jež spojuje vazba k českým zemím a jejich účast v revolučních událostech.

Vedle císařských důstojníků, jakými byli například Eduard hrabě Clam-Gallas či Leopold hrabě Sternberg, tu čtenář nalezne i osudy příslušníků knížecích rodů Schwarzenberků či české linie Thurn-Taxisů. Za zmínku stojí i vojenská kariéra Maximiliána Doublebského ze Sterneků, který byl roku 1848 kadetem válečného námořnictva a později se stal jeho vrchním velitelem. Opomenuti nejsou ani účastníci revolučních bojů z druhé strany, jakými byli v té době revolucionář – později císařský důstojník Ferdinand Čenský, jeden z vojenských vůdců slovenských dobrovolníků a později tvůrce moderní srbské armády František Alexandr Zach či Gustav Waagner z Petrovic u Ústí nad Labem, jehož cesty osudu dovedly do uherské povstalecké armády, a který posléze svoji vojenskou kariéru zakončil jako plukovník armády Spojených států amerických v boji proti konfederovaným rebelům.

Životní příběhy vybraných osobností pokrývají vojenské dějiny prakticky celého 19. století – počínaje napoleonskými válkami a vojenským obsazením Bosny a Hercegoviny roku 1878, či blokádou Kréty 1897 konče. V doplňcích čtenář najde vedle rozsáhlé výběrové bibliografie také seznam padlých vysokých důstojníků rakouské císařské armády, seznam důstojníků dekorovaných Vojenským řádem Marie Terezie či reprint oficiálního soupisu všech bojů revolučních válek, jichž se účastnila rakouská císařská armáda. Pro snazší orientaci v textu slouží jmenný a místní rejstřík.

Na závěr celé publikace připravili autoři edici pamětí Emanuela Salomona z Friedbergu-Mírohorského, významného českého vlastence, důstojníka a spisovatele, nebo výběr z Čenského Knihy vojínův, která přináší příběhy vyznamenaných prostých vojáků revolučních válek.

Kniha je k dostání v běžné distribuční síti a zájemce ji nalezne na pultech knihkupectví.

Za autorský tým Zdeněk Munzar

Aktuálně



Studenti středních škol se setkali s novodobými válečnými veterány

Studenti středních škol se setkali s novodobými válečnými veterány

29. 03. 2024
U příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do NATO se studenti středních…
Zahraniční studenty nadchly expozice Armádního muzea Žižkov

Zahraniční studenty nadchly expozice Armádního muzea Žižkov

27. 03. 2024
Jaké změny s sebou přináší války? Na tuto otázku hledali odpověď středoškoláci…
Velký útěk, kterého se zúčastnili i tři Čechoslováci, se uskutečnil před 80 lety

Velký útěk, kterého se zúčastnili i tři Čechoslováci, se uskutečnil před 80 lety

25. 03. 2024
Největší útěk z německých zajateckých táborů se uskutečnil před osmdesáti lety. V…
Březen 1945 – vznik třetího tankového praporu Čs. samostatné obrněné brigády

Březen 1945 – vznik třetího tankového praporu Čs. samostatné obrněné brigády

22. 03. 2024
Když na přelomu let 1942/1943 rozhodovaly naše vojenské autority v Londýně o dalším…
Němá barikáda – 7. vycházka z cyklu Místa bojů Pražského povstání

Němá barikáda – 7. vycházka z cyklu Místa bojů Pražského povstání

20. 03. 2024
Most Barikádníků zpopularizovala povídka Jana Drdy Němá barikáda. Přestože v ní spisovatel…