Exponát dne


Rudolf Obruča, Krásná naše domovina, kolem 1936

Rudolf Obruča, Krásná naše domovina, kolem 1936

  Vojenský pochod s názvem „Krásná naše domovina“ je dílem známého skladatele a vojenského kapelníka Rudolfa Obruči (1874–1941),…
Archiv exponátů

INFORMACE - OZNÁMENÍ


Projekt „Poslední adresa“ se rozšíří o další dvě  pamětní desky v městských částech Praha 4 a 6

Projekt „Poslední adresa“ se rozšíří o další dvě pamětní desky v městských částech Praha 4 a 6

V pátek 19. 4. 2024 se ve dvou pražských městských částech uskuteční pietní akce s názvem Poslední…
ARCHIV OZNÁMENÍ

Fotografie týdne


BVP-1 na barevné fotografii z poloviny osmdesátých let

BVP-1 na barevné fotografii z poloviny osmdesátých let

Snímek zachycující osádku BVP-1 byl pořízen během jednoho z mnoha cvičení ve výcvikovém prostoru na území Československé socialistické…
SBÍRKA FOTOGRAFIÍ

KALENDÁRIUM OSOBNOSTÍ


Bedřich Schäffer (též Rohan)  / 11. 4. 1904 – 4. 7. 1967

Bedřich Schäffer (též Rohan) / 11. 4. 1904 – 4. 7. 1967

Squadron Leader, štábní kapitán letectva v záloze (podplukovník v záloze), letec – pilot záchranné letecké služby, příslušník 280. letecké záchranné peruti RAF. Absolvoval 56 záchranných letů (téměř 240 operačních hodin). Byl nejmladším ze tří dětí (bratr Artur – 1895 a sestra Irma – 1901), narozených v rodině Karla Schäffera, která byla židovského vyznání, nikoli však ortodoxní. Po válce setrval v armádě, v roce 1949 povýšen…

Projekt „Poslední adresa“ se rozšíří o další dvě pamětní desky v městských částech Praha 4 a 6

18. 04. 2024
Projekt „Poslední adresa“ se rozšíří o další dvě  pamětní desky v městských částech Praha 4 a 6

V pátek 19. 4. 2024 se ve dvou pražských městských částech uskuteční pietní akce s názvem Poslední adresa. Připomíná osudy dvou osobností, které se v první polovině minulého století neváhaly postavit proti postupně sílící totalitě. A za to pak byly tvrdě potrestány. Umístění pamětních tabulek organizuje Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s městskými částmi Praha 4 a Praha 6 a s Kabinetem dokumentace a historie Vězeňské služby ČR a Vojenským historickým ústavem Praha.

Poslední adresa je projekt připomínající životní příběhy lidí, kteří se stali obětí komunistického režimu. Každou z obětí připomíná nenápadná pamětní tabulka, umístěná na zdech domů, kde tito lidé žili v době svého zatčení. Projekt vznikl z iniciativy ruského nezávislého novináře Sergeje Parchomenka a s přispěním tamního sdružení Memorial. V České republice jsou tabulky umisťovány od roku 2017. Dosud jich bylo 31, přičemž v pátek 19. dubna 2024 k nim přibudou dvě nové, věnované politickým vězňům Antonínu Šindelářovi a Jaroslavu Klabíkovi.

Na Praze 4 pamětní tabulka Antonínu Šindelářovi

Umístění pamětní tabulky připomínající Antonína Šindeláře inicioval historik Vojenského historického ústavu Praha Michal Louč. „Vnímám to jako možnost důstojně připomenout oběti, které diktatura komunistické strany nejen připravila o život, ale chtěla je i vymazat z veřejné paměti. Jsem přesvědčen, že za jiných okolností by povědomí o zásluhách bratrů Šindelářových bylo mnohem větší a přinejmenším v Praze-Braníku by byli připomenuti i někde ve veřejném prostoru,“ říká Michal Louč.

Antonín Šindelář (1896–1955) byl pražský stavitel a politik. Od roku 1921 pracoval ve stavební firmě svého bratra Václava Šindeláře (1884–1951), který měl nemalý podíl na vzniku vilové osady Dobeška v pražské čtvrti Braník. Později podnikal samostatně. Od roku 1920 byl Antonín Šindelář členem Československé strany národně socialistické (ČSNS). Mimo jiné se roku 1932 stal zástupcem starosty Prahy XV (Podolí, Braník a Hodkovičky). Po válce byl členem krajského a ústředního výkonného výboru této strany. V roce 1950 byl zatčen a v jednom z mnoha návazných politických procesů v případu „Milada Horáková a spol.“ odsouzen k šestnácti letům vězení, ztrátě občanských práv a ke ztrátě majetku. „Šindelářovo odsouzení rodinu těžce zasáhlo. Nejdříve v lednu 1951 zemřel bratr Václav, který dostal infarkt po návštěvě Antonína Šindeláře v plzeňské věznici Bory. „Sám Antonín Šindelář ve vězení zemřel roku 1955. Přestože ve vězení onemocněl rakovinou, žádost o přerušení výkonu trestu mu byla zamítnuta i s poukazem na to, že je ‚zarytým nepřítelem lidově demokratickému zřízení‘. Toto rozhodnutí už si převzít nestihl,“ upřesňuje Michal Louč,“ upřesňuje Michal Louč, který bude při pietní ceremonii hovořit spolu s Petrem Hlaváčkem z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Pamětní tabulka bude umístěna na adrese ul. Sdružení 1664/1 v Praze 4. Bohužel původní Šindelářův dům byl v minulosti zbořen. Datum a čas: pátek 19. 4. 2024 ve 12 hodin.

Tabulka připomínající poslední adresu Antonína Šindeláře, která bude umístěna na adrese ul. Sdružení 1664/1 v Praze 4. Bohužel původní Šindelářův dům byl v minulosti zbořen.
Foto: Michal Louč

Na Praze 6 pamětní tabulka Jaroslavu Klabíkovi

Pamětní tabulka stavitele a účastníka III. odboje Jaroslava Klabíka, který zemřel ve vyšetřovací vazbě 21. 4. 1952. Životní příběh Jaroslava Klabíka přiblíží historik Ondřej Hladík z Kabinetu dokumentace a historie VS, Petr Hlaváček z Ústavu pro studium totalitních režimů a čestným hostem pietní akce bude Jakub Stárek, starosta MČ Praha 6.

Pamětní tabulka bude umístěna na Klabíkovu poslední adresu – Milady Horákové 115/107, Hradčany Praha 6 . Datum a čas: pátek 19. 4. 2024 v 10 hodin.

Navrhnout umístění tabulky může kdokoliv

Česká verze projektu byla díky spolupráci s partnery spuštěna v roce 2017 na Den politických vězňů a mezi prvními objekty, jejichž majitelé souhlasili s umístěním pamětní tabulky, byla tehdy rezidence Velvyslanectví Švédského království v Praze. Na tehdejší adrese Úvoz 156/13, Hradčany, Praha bydlel student práv a přírodovědy Veleslav Wahl, kterého komunisté zatkli a 16. června 1950 po vykonstruovaném procesu popravili. Do dnešního dne bylo v České republice umístěno 32 tabulek lidem, kteří doplatili na své přesvědčení a odhodlání v boji proti totalitě. Dalších 14 tabulek československým obětem komunistické totality bylo umístěno v Rusku a na Ukrajině.

Princip spočívá v tom, že na zdech domů, kde tito lidé žili v době svého zatčení, jsou umístěny pamětní tabulky velikosti dlaně nesoucí základní údaje o člověku, který se domů pak již nikdy nevrátil. „Navrhnout umístění tabulky může kdokoli – příbuzní, obyvatelé domu nebo třeba studenti, kteří se zabývají osudy perzekuovaných. O umístění tabulky je možné požádat prostřednictví webové stránky www.posledniadresa.cz,“ říká garantka projektu Edita Jiránková z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Celý článek ...

Zbrojní výroba v polovině 50. let

16. 04. 2024
Jarní měsíce byly vždy obdobím hodnocení a bilancování předcházejícího roku. Nejinak tomu…

„Tatínek se obětoval, aby Jiřího Potůčka varoval,“ vzpomíná Antonín Burdych

12. 04. 2024
„Moji rodiče, dědeček s babičkou a teta se strýcem položili život za naši zemi. Mou…

Osmdesát let od zahájení provozu letecké linky Brindisi – Protektorát …

10. 04. 2024
Před osmdesáti lety, na počátku dubna 1944, se poprvé vznesly spojenecké stroje…

Všechno nebo nic – německá jarní ofenziva v roce 1918

08. 04. 2024
Nejen příroda se jarem probouzí. Ve válečných konfliktech s nástupem tohoto ročního období…

Prima Historie rozebere osobnost Františka Ferdinanda d’Este

06. 04. 2024
I v sobotu 6. dubna se můžete těšit na další díl seriálu Prima…

Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov


HISTORIE ZAHRANIČNÍCH OPERACÍ


INFORMACE – OZNÁMENÍ


Databáze - Evidence - Archivy


REZERVACE KOMENTOVANÝCH PROHLÍDEK PRO SKUPINY


REZERVACE ARMÁDNÍ MUZEUM ŽIŽKOV

V Armádním muzeu Žižkov nabízíme zdarma vzdělávací programy pro děti z mateřských škol, žáky základních a středních škol. Všechny lektorované programy lze uzpůsobit potřebám žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Armádní muzeum Žižkov rovněž nabízí komentované skupinové prohlídky vojenským útvarům. Objednávejte na museum@army.cz

Školní výpravy si mohou objednat komentovanou prohlídku dalších našich muzeí:

Detaily k rezervacím získáte po kliknutí na obrázky po stranách.

REZERVACE NÁRODNÍ PAMÁTNÍK HRDINŮ HEYDRICHIÁDY