Letecké muzeum Kbely bylo otevřeno do nové sezóny 2022

Letecké muzeum Kbely bylo otevřeno do nové sezóny 2022

30. 04. 2022

Letecké muzeum Kbely bylo v sobotu 30. dubna 2022 otevřeno do nové muzejní sezóny. V rámci otevření se mohli návštěvníci seznámit i s novými přírůstky ve sbírkách muzea. Ředitel Vojenského historického ústavu Praha, brigádní generál Aleš Knížek, také v proslovu při uvítání prvních návštěvníků letošní muzejní sezóny zmínil již finišující rekonstrukci Armádního muzea Žižkov, které bude otevřeno v říjnu tohoto roku.  

Ředitel VHÚ, brigádní generál Aleš Knížek, ve svém úvodním projevu zmínil:  „Jsem rád, že po dvou letech můžeme opět zahájit sezónu v Leteckém muzeu Kbely. Ty dva roky nebyly pro nás, pro Vojenský historický ústav Praha, jednoduché – především jsme nemohli otevřít naše muzea návštěvníkům. Nicméně jsme nezaháleli, připravovali jsme nové exponáty i expozice. A především: rekonstruovali jsme komplex budov Armádního muzea Žižkov. Toto muzeum – a to již zde mohu říct – otevřeme v říjnu letošního roku. Otevřeme ho kompletně, se všemi expozicemi a tak, abyste mohli ocenit krásu budovy, která byla postavena již v roce 1929 jako vojenské muzeum Republiky československé.“

Aleš Knížek dále uvedl: „Dnes jsme nicméně ve Kbelích – jsem rád, že jste dorazili a že mohu také přivítat našeho vzácného hosta, kterým je generálmajor Ivo Střecha, ředitele Sekce rozvoje sil Ministerstva obrany České republiky. Připravili jsme pro vás mnoho překvapení, během těch dvou let se nám podařilo ve spolupráci se státními podniky zrenovovat některé exponáty, také jsme do expozic doplnili menší věci. Letecké muzeum ve Kbelích také čeká další rozvoj: předpokládám, že během pěti let se dočkáme dalšího hangáru, do kterého bychom chtěli umístit celou sbírku proudových letadel první generace.

Věřím, že nejen ve Kbelích, ale i v našem Vojenském technickém muzeu v Lešanech najdete vše, co vás z vojenské historie zajímá. A samozřejmě se těšíme na setkání v Armádním muzeu Žižkov, které by se mělo otevřít pro návštěvníky 28. října 2022. Bude na vás čekat přes sedm a půl tisíce exponátů, z období od 6. století až po současnost. Až po ceduli, která byla z našeho velvyslanectví v Afghánistánu převezena v loňském roce. Věřím , že naše vojenské muzejnictví vám připraví mnoho dobrých a příjemných zážitků.“

 

Nově vystavené, nově opravené

Co všechno je nyní v Leteckém muzeu Kbely premiérově k vidění? Jedním z nejatraktivnějších exponátů je letoun Aero L-29 Delfín. Pro sbírky Leteckého muzea Kbely byl letoun zrekonstruován ve státním podniku LOM Praha (podrobnosti naleznete ZDE). Jedná se o legendární cvičný proudový letoun vyráběný v poválečném Československu, který byl vyvinut koncem 50. let, stroj nyní představovaný pochází z počátku 60. let.

Veřejnost si může nyní prohlédnout i jasně modrožlutý exponát vrtulníku WSK SM-2. Jedná se polský stroj z konce 50. let. O vrtulníku jsme již psali v souvislosti s jeho předáváním po renovaci ve společnosti LOM PRAHA, článek a podrobnosti o stroji naleznete ZDE.

Novinkou je i další vrtulník – střední víceúčelový vrtulník Mil Mi-8P „Hip“. Do sbírek Leteckého muzea ho předala 24. základna dopravního letectva Praha-Kbely. Jedná se o speciální dopravní vrtulník uzpůsobený pro přepravu až osmnácti pasažérů a posádky. Byl vyroben v roce 1983 v burjatském závodě v Ulan-Ude v tehdejším Sovětském svazu. V rámci 24. základny létal až do října roku 2017, poté byl nabídnut do sbírky VHÚ a v listopadu 2021 byl do ní oficiálně převeden. Více si o vrtulníku můžete přečíst ZDE.

Návštěvníkům se v expozicích LM Kbely představuje i další zrekonstruovaný exemplář, a to fotogrammetrický dvoumotorový vrtulový letoun Avia Av-14FG (Iljušin Il-14FG), který byl vyroben v Československu v polovině 50. let 20. století. I tento letoun prošel renovací, a to v podniku VTÚ Letectva a PVO.

Přepravu pasažérů zajišťoval letoun Aero Ae-45, což bylo aerotaxi vyráběné v poválečném Československu od konce 40. Let. Pro sbírky Leteckého muzea Kbely zrekonstruovala tento stroj Česká aviatická s. r. o. Letoun našel své definitivní umístění v expozici letadel Aero na Staré Aerovce.

Do sbírek Vojenského historického ústavu Praha bude již brzy nově předán také další unikátní exponát, a to letoun nikoli domácí či sovětské produkce, ale západní. Jedná se o dopravní letadlo Canadair CL-601, která bylo vyrobeno v Kanadě na počátku 80. let. Do sbírek Leteckého muzea Kbely předává tento letoun 24. základna dopravního letectva Praha-Kbely. Návštěvníci se s ním budou moci seznámit v průběhu letošní sezóny.

Těšíme se na vaši návštěvu Leteckého muzea Kbely, muzeum má otevřeno každý den kromě pondělí od 10.00 do 18.00. Hangáry se zavírají v 17.30. Vstup je ZDARMA.

Aktuálně



Projekt „Poslední adresa“ se rozšíří o další dvě  pamětní desky v městských částech Praha 4 a 6

Projekt „Poslední adresa“ se rozšíří o další dvě pamětní desky v městských částech Praha 4 a 6

18. 04. 2024
V pátek 19. 4. 2024 se ve dvou pražských městských částech uskuteční…
Zbrojní výroba v polovině 50. let

Zbrojní výroba v polovině 50. let

16. 04. 2024
Jarní měsíce byly vždy obdobím hodnocení a bilancování předcházejícího roku. Nejinak tomu…
„Tatínek se obětoval, aby Jiřího Potůčka varoval,“ vzpomíná Antonín Burdych

„Tatínek se obětoval, aby Jiřího Potůčka varoval,“ vzpomíná Antonín Burdych

12. 04. 2024
„Moji rodiče, dědeček s babičkou a teta se strýcem položili život za naši zemi. Mou…
Osmdesát let od zahájení provozu letecké linky Brindisi – Protektorát …

Osmdesát let od zahájení provozu letecké linky Brindisi – Protektorát …

10. 04. 2024
Před osmdesáti lety, na počátku dubna 1944, se poprvé vznesly spojenecké stroje…
Všechno nebo nic – německá jarní ofenziva v roce 1918

Všechno nebo nic – německá jarní ofenziva v roce 1918

08. 04. 2024
Nejen příroda se jarem probouzí. Ve válečných konfliktech s nástupem tohoto ročního období…