Snímek s převoznou polní kuchyní a skupinou vojáků pochází z cvičení československé armády ve 30. letech minulého století.
Díky přesile "hladového" mužstva není samotné zařízení kuchyně příliš patrné. Nicméně se jedná o model M 09, jehož počátky můžeme hledat ještě v dobách rakousko-uherské armády, z prvního desetiletí 20. století, kdy tato "novinka" byla zaváděna. Vyráběna byla známou firmou Breitfeld a Daněk v Praze.
Podle dostupných informací byla "výrobní kapacita" kuchyně taková, že pro 250 mužů bylo možné uvařit jídlo asi za tři hodiny při spotřebě 10–15kg dřeva. Obyčejně se tato polní kuchyně skládala z předního a zadního vozu. Zatímco přední část sloužila k převozu potravin a kuchyňského náčiní, zadní vůz obsahoval "varné zařízení".
Obecně platí, že pro udržení morálky a bojeschopnosti vojáků má polní kuchyně nezastupitelný význam. A polní kuchyně má stěžejní význam i při nasazení vojska v extrémních podmínkách - při nízkých teplotách, ale i při vysokých, kdy je z hlediska kvality a hygienické nezávadnosti stravy tepelná úprava ideálním řešením.